Website TemplatesJoomla TemplatesWeb Hosting
Home Nyheter Frige Mohammad Sadig Kaboudvand

Frige Mohammad Sadig Kaboudvand


Mohammad sadig Kaboudvand föddes 22 mars 1963 i staden Divandarreh i Provinsen Kurdestan i Iran. Han är far till 3 barn, 2 pojkar och 1 flicka. Kaboudvand är utbildad som civilekonom, och har även en oavslutad forskarutbildning i internationell rätt.
Mohammad grundade tillsammans med ett antal iranska aktivister organisationen ”Alliansen för demokrati i Iran”under sommaren 1997. I december 2003 publicerade han en veckotidning, ” Folkets Budskap”, och arresterades den 25 juni 2004. Han släpptes mot borgen senare men ”Folkets Budskap” förbjöds. Den 9 april 2005 bildade och offentliggjorde Kaboudvand Kurdistan Human Rights Organisation.
Han arresterades i juli 2007 och dömdes till tio och ett halvt års fängelse anklagad för bland annat agerande mot statens säkerhet genom bildandet av ”Organisationen för mänskliga rättigheter i Kurdistan”, propaganda mot den islamiska republiken och kommunikation med internationella människorättsorganisationer.
Den senaste vågen av gripanden av journalister inleddes med att Mohammad Sadiq Kaboudvand återvände till Evinfängelset på fredagen efter att ha släppts på permission för medicinsk behandling i december 2012. Kaboudvand, som lider av dålig hälsa, avtjänar ett tio och ett halvt år långt fängelsestraff för sin journalistik och sitt arbete för mänskliga rättigheter.
Enligt Kaboudvands familj så hade han inga sjukdomar innan han greps, men under de svåra förhållandena i fängelset med påfrestningar i isoleringscell så har han drabbats av lugn-, njur- och hudsjukdomar och även en lindrigare stroke.

 
logo_hrd.jpg