Website TemplatesJoomla TemplatesWeb Hosting
Home Nyheter statsbesök i Iran

statsbesök i Iran

Stefan Löfven                  Araz Fanni
Regeringskansliet            FMRDI
103 33 Stockholm            426 70 Västra Frölunda


Stefan Löfven, Statsminister!

Det har kommit till vår kännedom att representanter för regeringen och Sverige ska avlägga statsbesök i Iran. Vi uppfattar detta som ett fantastiskt tillfälle att tala med företrädare för den iranska regeringen och framföra våra synpunkter om de politiska fångarnas belägenhet.

Jag skriver till er i egenskap av ordförande för Forum för Mänskliga Rättigheter och Demokrati i Iran. Som ni vet kränks mänskliga rättigheter dagligen i Iran grovt, och journalister, kvinnorättsaktivister, MR-aktivister och oliktänkande fängslas, torteras och avrättas just på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Iran är störst i världen när det gäller antal avrättningar och har under sin 38-åriga historia avrättat tiotusentals politiska fångar, bland dem också minderåriga ungdomar. Hundratals politiska, civilrätts- och MR-aktivister sitter för närvarande i fängelse.

Narges Mohammadi och Zeinab Jalalian är två levande exemplar! Människorättsaktivisten Narges Mohammadi är vice ordförande och talesperson för The Centre for Human Rights Defenders i Iran och har varit aktiv i andra organisationer i det iranska civilsamhället. Hon fick svenska regeringens Per Anger-pris 2011.

Men i stället för att mötas av respekt för sina insatser för mänskliga rättigheter har Narges Mohammadi i sitt hemland dömts till 16 års fängelse. Denna dom är Irans svar på hennes arbete för att avskaffa dödsstraffet i landet. Det är också en repressalie för att hon i mars 2014 hade ett möte med Catherine Ashton, EU:s dåvarande högsta utrikesrepresentant. Zeynab Jalalian arbetade med sociala och politiska aktiviteter, särskilt för kvinnor, inom den politiska grenen av PJAK, en kurdisk oppositionell grupp. I mars 2008 greps hon för påstådda kopplingar till den väpnade grenen av PJAK (Amnesty, 2016). Hon fick inte tillgång till någon advokat och erkände sig skyldig under långvarig tortyr. Vi vill gärna via representanter för Sveriges regering skicka en uppmaning till regeringen i Iran att upphäva domen och frige Narges Mohammadi, Zeynab Jalalian och hugersterjakande poltiska fångar.

Att arbeta för att Mänskliga Rättigheter efterlevs och respekteras i Iran och att verka för att häva domar för dess främsta företrädare representerar, förutom att företräda och försvara de mänskliga rättigheterna, också ett sätt att behålla och förstärka de vänskapliga kontakterna med det iranska folket och på det sättet knyta nya relationer för näringsliv och kultur i en värld av snabba förändringar. På det sättet vi ser bara positiva resultat av sådana ansträngningar och önskar all lycka till.Med vänliga hälsningar


Araz M. Fanni

 
logo_hrd.jpg